Koeien

Verantwoord vlees; dat is waar wij voor staan op onze kleinschalige boerderij met onze imposante Blonde d’Aquitaine koeien. De Blonde d’ Aquitaine is een vleesras afkomstig uit het zuidwest Franse gebied Aquitanië. Het ras is in de jaren zeventig geïntroduceerd in Nederland en heeft sindsdien een opmars gemaakt om haar sublieme vleeskwaliteit.

Grazen in natuurgebieden

Onze koeien lopen minimaal 9 maanden per jaar, 24 uur per dag in de weide. Wij vinden het belangrijk dat ze veel bewegingsruimte hebben.

Daarnaast begraast onze kudde van 15 april tot 15 november natuurgebied De Oude Buisse Heide in de Gemeente Zundert. Hier hebben de koeien een dubbele functie: de natuurlijke graslanden van Natuurmonumenten worden op deze manier onderhouden door een lokale boer om de natuur te beheren en bloemrijke graslanden te creëren.

Door de combinatie met natuurbeheer heeft onze boerderij een zeer lage footprint: er hoeven immers geen akkers opgeofferd te worden als veevoeding voor onze koeien, omdat onze koeien hoofdzakelijk voer krijgen uit lokale natuurgebieden.

Kalfje Natuurgebied Vleesveehouderij van Trijp

Samen met de kalfjes de wei in

In het voorjaar, meestal medio maart / april, krijgen de koeien hun kalfjes! Het ras Blonde d’ Aquitaine staat bekend om de natuurlijke geboorte. Ze kalveren hoofdzakelijk vanzelf af. Dit gebeurt in het voorjaar, zodat de moeders met hun kalfjes snel de weide in kunnen. De pasgeboren kalfjes ontdekken in het voorjaar hoe hard ze kunnen rennen en de koeien genieten van een verse maaltijd gras! Het is puur genieten voor de koeien. De kalfjes blijven de hele zomer bij de moeder. Dit maakt de kudde erg hecht. Onze koeien worden op natuurlijke wijze gedekt door onze stier. De koeien krijgen pas in het derde levensjaar het eerste kalfje. Op deze manier krijgen ze rustig de tijd om goed uit te groeien, voordat hun ‘carrière’ als moeder begint.

Geen bestrijdingsmiddelen en geen preventief antibiotica gebruik

Biodiversiteit is een belangrijke pijler op de boerderij. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest, hierdoor groeien er veel soorten gras en kruiden in de wei. De koeien krijgen door alle kruiden een zeer gevarieerde dieetvoeding.
Op dit grasbuffet komen vele verschillende soorten dieren af, zoals allerlei vlinders en insecten. De patrijs nestelt zich in het lange gras en de kerkuil en steenuil keren jaarlijks terug naar hun nestkasten op ons erf om te broeden.

In de winterperiode staan onze dieren op stal. Ze worden gevoerd van het kuilgras wat ’s zomers gewonnen wordt van onze weides. Op onze eigen weides en vanzelfsprekend ook in de natuurgebieden, worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. In deze weides draagt klaver bij aan de groei van het gras en hierdoor kunnen wij zonder kunstmest ons gras goed laten groeien. Onze koeien zijn haast nooit ziek. Dit komt mede door het sterke ras, maar voornamelijk ook door de vele beweging en buitenlucht die de koeien krijgen. Antibiotica wordt zelden gebruikt, enkel wanneer een dier ziek is.