Varkens

Het Tamworth buitenvarken

(H)eerlijk varkensvlees van buiten wroetvarkens: dat is waar wij het voor doen!

Het Tamworth varken is het oudste Engelse ras. De herkomst is te herleiden tot het Europese wilde zwijn.
Ze hebben een prachtig oranje gouden vacht, lange neus en rechtopstaande oren. Tamworth staan hoog op hun poten, ze staan dan ook bekend als hardlopers. Het is een sterk oer-ras dat een jaarrond buiten kan. Ze groeien langzaam, maar kunnen een hoog gewicht bereiken. Het zijn vriendelijke dieren.

Onze varkens, jaarrond in de natuur

Tamworth varkensPrachtig vlees produceren betekent voor ons de varkens op te laten groeien in een zeer fijne leefomgeving. Onze varkens mogen een jaarrond buiten lopen in een kleine weide omringd door bomen. Hier kunnen ze onbeperkt wroeten. De varkens kunnen schuilen en slapen in hun varkenshok, waar ze een nest hebben van stro, maar ze doen ook graag een dutje in de buitenlucht.

In de buitenweide bevindt zich een modderpoel waar ze op warme dagen af kunnen koelen. Doordat ze in de buitenlucht leven, bouwen ze een natuurlijke weerstand op en lopen minder kans op ziektes. Ze vinden het heerlijk om geborsteld te worden. Daarnaast krijgen ze volop aandacht, waar ze dol op zijn.

Voeding

Onze varkens krijgen een gevarieerd, seizoensgebonden dieet. Als basis eten ze brokken die de benodigde voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen en mineralen, en hooi.Daarnaast bestaat hun dieet dagelijks uit afwisselende (rest)groenten uit de moestuin, (val)appels,(val) peren, eikeltjes en kastanjes, gras met klaver, mais en verse maiskolfjes. Allemaal van eigen boerderij. Hun dieet is dus afhankelijk van het seizoen, zo gaat er niets verloren. Daarnaast krijgen ze wekelijks oud brood van de lokale bakker, wat een ware traktatie is voor de varkens.

Het vlees

Door het gevarieerde dieet en de vele lichaamsbeweging ontwikkelen ze zich langzaam tot gezonde, sterke vleesvarkens, met goed en gezond spierweefsel. Dit resulteert in verrukkelijk vlees van hoge kwaliteit.
Het Tamworth varken staat bekend vanwege het fantastische, donkerrode gemarmerde vlees. Juist deze marmering zorgt voor de malsheid van het vlees.

De bijzondere smaak is te omschrijven als nootachtig en zoet.
Uit een smaaktest van  de Bristol University kwam het vlees als beste uit de test. Hierbij werden zowel commerciële als zeldzame varkens gebruikt.